in English at kinthissa.taiji.org/discuss1/dantian.html

dantian

La imatge del Dantian "traduit literalment -camp de cinabri" és una idea potent per la gent que fem taiji.

Fent un cop d'ull a les trobades de taiji estil chen , es pot veure el grup  de practicants que s'esforça en moure's des del dantian.


Això es deu a una idea falsa, es confon - de la confusió de- la pelvis/malucs amb el dantian el lloc on el centre de la massa corporal s'aploma i s'uneixen els camins de qi en el cos.


Per a que aquest lloc, uns tres dits sota el teu melic i a l'interior del cos, s'esdevingui el fulcre-el puntal de suport-, certes coses han de passar. Primer la direcció (aparentment senzilla): el teu pes en perpendicular. Creus honestament que intentar fer això: és fàcil?. El més probable es que el teu pes corporal estigui rebotant en varies direccions.


Caldrà temps perque els dos costats del teu cos flueixin cap a una base central. El treball és tan mecànic –anant afluixant, anant modificant, en certa manera restablint els punts de suport-tan com els energètics: així les àrees inactives aconsegueixen incorporar-se a  l'alineació, hi tens sensacions clares de frescor, humitat, calor en el moviment a través teu.

 

El cos s'ha d'equilibrar en totes les direccions. Què vol dir això? Ambdós costats en equilibri; el pes de la part superior directament sobre la part inferior del cos; el davant i el darrera suspesos de la mateixa manera; del centre que emana cap a fora a les mans i als peus.

 

Per a que tot el que s'ha dit succeeixi, has de romandre en calma.

 

En les xerrades de Taiji diem “el dantian es mou, el cos el segueix”. Però veient a que ens duu aquesta idea, ho tornem a pensar millor una altra vegada! Chen XiaoWang aclareix que la rotació del dantian és un assumpte subtil: la intenció encén com una guspira, un moviment, en la part estreta de l'espatlla (“la cintura”) /el dantian gira/ el qi flueix en certa direcció. El dantian és el pivot. No és una part del cos que s'empeny dividint el que una unitat petita pot haver començat. Estar unificat vol dir que un lleuger impetus des de la cintura afecta immediatament el dantian i el moviment en espiral engull la resta del cos. El dantian s'ha de mantenir neutral a l'encreuament dels camins de qi. Els muscles en aquesta àrea no es troben en contracció. Pensant que l'energia es troba al dantian i que fa moure des d'aquí els embussos dels camins d'energia.

 

En la nostra segona visita a Sydney durant una lliçó on estàvem treballant jingang dao dui (Jingang Colpeja el Morter), el mestre Chen va donar un consell essencial: "quan més delicat és el canvi, major és l'energia."